Yarı Otomatik Şanzıman Arızası Nasıl Anlaşılır?

Yarı otomatik şanzımanlar manuel şanzımanın otomatikleştirilmiş halidir. Manuel şanzımanda sürücünün yaptığı vites geçişleri yarı otomatik şanzımanda elektrik ünitesi yapmaktadır.

Bu nedenle yarı otomatik şanzıman arızaları yukarıda anlatılan manuel şanzıman arızası ile aynı belirtilere sahiptir. Fakat yarı otomatik şanzıman arızasında baskı balata arızalarını anlama yöntemi biraz farklılık göstermektedir. Araç ile seyir halindeyken vitesi manuele almanız gerekmekte ve yukarıda ki testin aynısını yapmanız gerekmektedir. Manuel vitese aldığınız aracın gaz pedalına ani yüklenme ile baskı balata arızası anlaşılabilir. Eğer bu işlemi araç otomatikteyken yaparsanız vites otomatik olarak düşük vitese geçeceğinden dolayı anlamanız mümkün olmayacaktır.

Kısacası baskı balata, senkromeç ve dişli arıza belirtileri için manuel vites şanızman arızası nasıl anlaşılır başlığı altına bakabilirsiniz. Peki o bölümden arklı olarak elektriksel bir arıza oluşabilmektedir.

Yarı otomatik viteste elektriksel arıza belirtileri;
– Geçişlerde kitlenme
– Aracın vites boş konuma (N) geçmemesi üzerine çalışmaması
– Şanzıman beyninden gelen ses
şeklindedir. Genellikle beyinden kaynaklı arızalar baş göstermektedir. Genellikle içerisinde elektrik motoru ve kart bulunan şanzıman beyinleri içerisinin nemlenmesinden kaynaklı arızalar meydana gelmektedir. Eğer içerisinde nem oluşursa elektrik motorunun rotor ile stator arasında bulunan kömürlerin zarar görmesine neden olmaktadır. Eğer kömürler bitmemişse elektronik kart temizleme spreyi ile temizliğin yapılması sorunu çözebilmektedir. Kömürlerin bitmesi durumunda kömürler değişebilmektedir. Kartta oluşacak arıza da ise kartın tamiri veya değişimi olması gerekmektedir.