Şanzımanın Görevleri Nelerdir ?

Şanzımanın, aracın hızı ve motor gücüne etkisi ile nasıl ivmeleneceği bakımından görevleri bulunur. Tüm şanzıman tiplerinden aynı olan bu görevler şunlardır:

Otomatik vites kutusuna sahip araçlarda vites P konumunda iken güvenli parkı sağlar. Bu durumda şanzıman mekanik olarak kilitlenir ve böylece tekerleklerin dönme hareketi engellenir.


Aracın çalıştığı ancak hareket etmediği durumlarda motorun çalışır durumda kalmasını sağlar. Aynı zamanda yerin eğimi ya da aracın kendi ivmesi sayesinde araç hareket ederken motora güç de ulaşmaz. Manuel şanzımanlı araçlarda boş vites, otomatik şanzımana sahip araçlarda ise vitesin N konumu olarak tanımlanır.


Aracın ilk hareketini sağlar. Debriyaj vasıtasıyla dönme momenti artar ve araç kalkışı gerçekleşir. Bu da şanzıman tipine göre 1. vites ya da D olarak tanımlanır.


Yolun ve trafiğin durumuna göre, aracın işleyişine en uygun hız ve tork seçimini sağlar. Ara vitesler ve D konumunun görevleridir.


Aracın yüksek hızlarında bile yakıt tasarrufu sağlar. Düz vites kutusuna sahip araçlarda en yüksek vites, yüksek hızda ekonomik sürüşü mümkün kılar.


Aracın geri yönde kalkışını ve hareketini sağlar. Bu hareket, vitesteki R konumu ile gerçekleşir.

,

Şanzıman Görevleri