Manuel Şanzıman Arızası Nasıl Anlaşılır?

Manuel şanzımanlarda arızalar daha kolay tespit edilir ve çözümü daha kolaydır. Manuel şanzıman arızası ‘nın en büyük sebebi, mekanik aşınmalar değil, hatalı sürücü kullanımından kaynaklı arızalardır. Bunlar;

  • Hatalı vites değiştirme
  • Yanlış debriyaj kullanımından kaynaklı kullanıcı hataları
  • Trafiğin yoğun olduğu zamanlarda sürücünün yaptığı hatalar şeklindedir.

Aslında mekanik aşınmalar da bu yukarıdaki nedenlerden dolayı zaman içinde gerçekleşmektedir.

Manuel şanzımanda en sık karşılaşılan arıza çeşitleri,

  • a – Baskı balata arızası,
  • b – Senkromeç arızaları,
  • c – Dişli arızaları şeklindedir.

Tüm bu arıza çeşitleri için farklı belirtiler vardır. Bu nedenle başlıklar halinde açıklamaya çalışılacaktır.

a – Baskı Balata Arızası Nasıl Anlaşılır?

Manuel viteste baskı balatanın bitmesi, manuel vitesli araçlarda en çok rastlanan manuel vites arızasıdır. Baskı balatanın ömrü genellikle 100 bin km olmaktadır. Fakat sürücünün kullanım tarzına göre bu süre 50 bin km’de olabilir veya 200 bin km’de olabilir. Sadece sürücü hareketlerine göre bu süreler açıklanamaz. Araç hep uzun yolda kullanılması veya hep şehir içi kullanılması baskı balata ömrünü belirleyen faktörlerdendir.

Manuel vites baskı balata arızası belirtileri nelerdir?
– Ani hızlanmalarda debriyajda kaçırmalar
– Yokuş çıkarken aracın hızlanamaması
– Hızlanmada zorluk çekilmesi
– Vites geçişlerinde zorlanmalar
– Performans kaybı yaşanması
– Yakıt tüketiminde artış
– Debriyaja basınca gelen sesler
baskı balatanın ömrünün bittiğine işaret etmektedir. Böyle sıkıntılar yaşamaya başladığınızda zaten anlamanız kolay olacaktır. Baskı balata arızasını anlamanın en kolay yolu ufak bir testten geçer. Sabit bir viteste seyir halindeyken gaza yüklendiğinizde motor devri artıyor fakat araç hızlanmıyor ise baskı balata sıyırıyor demektir. Değiştirme zamanı geldiğini işaret etmektedir.

b – Senkromeç Arızası Nasıl Anlaşılır?

Munuel şanzımanlarda vites geçişleri, senkromeçler tarafından gerçekleştirilir. Manuel şanzıman senkromeç arızası sürücü hatalarından kaynaklı meydana gelmektedir. Vites geçişleri esnasında debriyaj kullanımında yapılan hatalar, ani vites geçişleri bu arızanın oluşmasında en büyük etkenlerdir.

Manuel vites senkromenç arızasının belirtileri ise;
– Vites geçişlerinde zorlanma
– Vites geçişlerinde çartlama yani ses ve sarsıntı
– Hep aynı viteste zorlanma yada çartlama
şeklindedir. Arıza belirtileri başlar başlamaz müdahale edilmesi gerekmektedir. Bu şekilde kullanılması diğer dişlilerinde zarar görmesine neden olacak ve arızanın maliyetini arttıracaktır. Bu nedenle arıza belirtileri hissettiğiniz zaman fazla vakit kaybetmeyiniz.

c- Dişli Arızası Nasıl Anlaşılır?

Manuel şanzıman arızasında az rastlanan ve maliyeti yüksek olan dişli arızaları genellikle yağsız çalışmadan veya yukarıda anlatıldığı gibi arızalara erken müdahale etmemekten kaynaklı dişlilerde aşınma veya kırılma meydana gelmesidir.

Manuel vites dişli arızasının belirtileri çok belirgin olarak anlaşılmaktadır. Dişlilerin kırılması veya dağılması gibi bir durumda arabanın hareket ettirilmesi zor olacaktır. Dişlilerin dağılması bütün vitesleri etkiler ve aracın hareket etmesini engeller.

 



  •